Moderera dina sidor – Jag är här
41796
post-template-default,single,single-post,postid-41796,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Moderera dina sidor

Moderera dina sidor

Ta kontrollen över din sajt.

Sociala media och diskussionsforum är fantastiska för att nå ut och interagera så länge du lyckas hålla trollen borta. Det räcker med ett fåtal användare vars syfte är att sabotera för att lyckas förvränga ditt budskap och ge dina besökare en felaktig bild av det du står för och vill förmedla. Bristande övervakning av användargenererat material kan vara ett hinder i affärsutvecklingen och t.o.m. leda till juridiska problem.

Genom att vara tydlig med syftet med din sida eller grupp minskar du risken för att läsarna bidrar med texter och kommentarer som inte passar in. Se till att information om sidan och hur den modereras finns väl synlig och uppmana nya medlemmar att läsa den.

Att moderera kan vara ett tungt jobb. Har du ett forum med många besökare så leta upp personer som kan hjälpa dig. Bedöm hur ofta modereringen ska genomföras och tillsätt moderatorer som finns på plats i forumet varje dag, året om.

 

Vad får man skriva på nätet?

Generellt kan man säga att allt som är olagligt i verkliga livet också är det på nätet, även om gränserna ibland kan verka mera suddiga där. Förtal, olaga hot, hets mot folkgrupp, sexuellt ofredande osv. är inte okej bara för att de publiceras i ett kommentarsfält på nätet. Sådant ska omedelbart tas bort och polisanmälas.

Förtal
Lagboken beskriver förtal såhär: “Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller endast lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning.” Alltså – att skriva eller publicera något som får någon annan att verka som en sämre människa i omgivningens ögon.

Olaga hot
För att ett hot på nätet ska vara straffbart krävs det att det är ett hot om ett annat brott. Tex, “jag kommer leta upp dig och misshandla dig”. Misshandel är olagligt alltså är det ett olaga hot. Det måste också vara forumlerat så att den hotade kan bedömas ha uppfattat rädsla för liv, hälsa eller egendom.

Hatbrott / Hets mot folkgrupp
Hatbrott är ett angrepp på de mänskliga rättigheterna och strider mot principen om alla människors lika värde. Det som definierar ett hatbrott är att gärningspersonen utför angreppet på grund av sin negativa inställning till vissa personers egenskaper.

Olaga diskriminering och hets mot folkgrupp är hatbrott i sig, men vilket brott som helst (från

klotter till mord) kan bedömas som ett hatbrott om ett motiv för brottet har varit att kränka en

person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av:

 • ras
 • hudfärg
 • nationellt eller etniskt ursprung
 • trosbekännelse
 • sexuell läggning
 • eller annan liknande omständighet.

 

Din sida, dina regler

Förutom det som sorterar direkt under svensk lag så kan du som forumägare själv använda vilka regler du vill. Att bestämma gränserna för vad som är “god ton” kan bara du som har forumet göra. Du är fri att ta bort vilka kommentarer du vill. Tänk bara på att användarna antagligen snabbt tappar lusten om de anser att modereringen sker godtyckligt och inte förstår varför deras kommentarer blir bortplockade. Tydliga regler är A och O för ett fungerande forum.

Använd gärna den policy som vi använder för #jagärhär som exempel för att utforma reglerna på i ditt forum:

 • Inget hat eller hot får förekomma.
 • Rasism, främlingsfientlighet, homofobi, funkofobi antisemitism, islamofobi, sexism, transfobi, antiziganism osv.  är inte tillåtna.
 • Inga personliga påhopp eller nedlåtande kommentarer. Man kan säga att någonting är dåligt eller värdelöst. Men man kan inte säga att NÅGON är dålig, ful, ointelligent eller andra variationer på dessa teman.
 • Uppträd på ett respektfullt och sakligt sätt mot andra medlemmar i gruppen. Håll god ton.
 • Delta med din verkliga identitet. Falska profiler eller annan typ av förtäckt verksamhet kan vara ett skäl för uteslutning.
 • Spamning är ej tillåtet.
 • Alla inlägg som bryter mot svensk lag tas bort omedelbart och polisanmälas.
 • Användare som sysslar med hat och hot blockeras.

 

När någon går över gränsen

Att användare blir arga på varandra och bryter mot vad som är god ton eller inte håller sig till ämnet är sånt som händer. Alla blir vi arga ibland. Som moderator är det bara att ta bort kommentarerna och kanske kontakta den som skrivit och vänligt förklara varför.

Ofta kan konflikter som blossar upp i forumen vara personliga och osakliga. Då är det bra om man som moderator kan gå in och försöka skapa lite fred genom att lugna ner tonen och föra samtalet tillbaka till sakfrågan. Kommunicera alltid tydligt och försök alltid få medlemmarna att förstå vad och varför. En tyst diktator tröttnar de snabbt på.

Tyvärr möter även moderatorer förr eller senare också allvarligare saker, såsom tex olaga hot eller hets mot folkgrupp. Se till att redan på förhand ha rutiner för att upprätta en polisanmälan och kunna ge stöd till den som blivit utsatt för hat eller hotad.

Ett bra stöd kan vara att kontakta den som blivit hotad och visa att man tar det på allvar, pratar igenom saken och informera om vart personen kan vända sig för att polisanmäla händelsen om den önskar det.

Personen som sysslat med hat eller hot bör naturligtvis bli blockerad från forumet oavsett om överträdelsen leder till anmälan eller inte.

Var inte orolig för att stoppa någon från att syssla med hat och hot. Tänk på alla som de skrämmer iväg istället.

 

Att göra en polisanmälan

En anmälan kan exempelvis se ut så här:

”Anmälan om olaga hot och/eller förtal mot NN

Personnr

Tel nr

Olaga hot då NN lagt ut en bild på målsäganden på FB i syfte att skrämma målsäganden (eller formulerat direkta hot), vilket NN lyckats med då bilden (uttalandet) uppmanat till våld.

Flera av medlemmarna är dömda för våldsbrott. Se bilaga (skärmdump).

Skulle åklagare inte anse att olaga hot föreligger bör åklagaren driva förtalsbrott då det ligger i allmänhetens intresse samt att brottet har inslag av hatbrott. Målsäganden anger brottet till åtal.”

Sedan kan man fylla ut med fakta, namn på ägare till gruppen, ersättningsnivåer osv.

 

Kort checklista

Var tydlig med sidans syfte

Lägg samtliga regler i ett fastnålat inlägg överst

Tillsätt moderatorer för kontroll av den dagliga aktiviteten på samtliga era sociala kanaler

Om möjligt, stäng forumet när inga moderatorer är närvarande, t. ex. under natten

Var öppen, tydlig och deltagande

Blockera användare som inte kan sköta sig

Ha rutiner för att ge stöd till de som blir hotade eller på annat sätt utsatta

Ha rutiner för upprättande av polisanmälan