Vi på #jagärhär kommer gärna till din organisation för att berätta om vårt arbete för ett demokratiskt och inkluderande samhälle utan näthat, drev och desinformationskampanjer.
Vi kan ge er konkreta verktyg för hur man kan arbeta praktiskt med följande områden:
Den här föreläsningen handlar om dreven, konspirationsteorierna, propaganda och alternativa fakta:
Vilka är aktörerna? Vilka sysslar med detta och varför?
Föreläsningen ger en djupare förståelse för riskerna och problemen med den desinformation som sprids på sociala medier. Sverige, tillsammans med USA placerar sig i toppen när det gäller spridningen av vilseledande nyheter och
I den här föreläsningen lär sig deltagarna att förstå skillnaden på åsikter och journalistik, fakta och propaganda, vi pratar om AI och vikten av källtillit. Allt med aktuella exempel från sociala medier och konkreta verktyg och metoder på hur du lär dig att granska och bemöta desinformation och konspirationsteorier.
Syftet är att stärka de medverkande i att se sin egen roll i vår demokrati och möjligheten att själva påverka sin omgivning
Allt fler vill bli bättre på att hänga med i samhällsdebatten och göra din egen röst hörd? Vill du lära dig att känna igen och bemöta lögner och konspirationsteorier och faktagranska som proffsen gör?
Det är mycket roligare än du tror att diskutera när du lärt dig att känna igen trolltekniker, desinformation, och konspirationsteorier och vet hur du kan bemöta dem.
Vad är skillnaden mellan åsikter och fakta, journalistik och propaganda? Vad är en trovärdig källa? Hur hittar du källor till faktagranskad information? Hur skapar och sprider du källtillit?
Du har stora möjligheter att påverka din omgivning på sociala medier genom storytelling och andra kommunikationsstrategier. Mina delar med sig av aktuella exempel och ger dig konkreta verktyg och metoder för hur du lär dig att granska och att bemöta de rykten och lögner som sprids inte minst genom att sprida de budskap du själv vill se mer av.
Vi är alla medskapare av vår demokrati genom de historier vi berättar och delar!
Den här föreläsningen riktar sig till unga och är en introduktion till svårare frågor om demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Den utgår från de ungas perspektiv med exempel och erfarenheter från de ungas vardag.
Det handlar om hur man är mot varandra både online och IRL, om värderingar och rättigheter, rättvisa och vänskap. Vi tar även upp mobbning och utanförskap, om att inte passa in i normen. Vi brukar utgå ifrån gränser, val och allt det man inte kan välja.
Vi pratar också om desinformation och de konspirationsteorier som sprids på de plattformar där de unga vistas, samt källkritik och strategier för att bemöta detta. Men framförallt syftar föreläsningen till att stärka deltagarna till engagemang och ger en massa praktiska tips och inspiration.
Här läggs fokus på vad skolan eller klassen behöver jobba med och prata om. Det kan till exempel vara fokus på näthat, källkritik, mobbning, genusfrågor eller rasism.
Discord, Steam, YouTube och TicToc. En del plattformar i de ungas vardag är helt okända för de flesta vuxna. Det är forum och servrar, privata och publika, där miljontals barn och ungdomar varje dag hittar nya vänner, spelar tillsammans, pratar om sina intressen och finner stor gemenskap. Men det är också grogrund för rasism, misogyni och desinformation. Det attraherar pedofiler och högerextrema nätverk söker sig till plattformarna för att rekrytera.
Samtalsklimatet är många gånger hårt och ofta begås rent rättsliga övertramp (förtal, hets mot folkgrupp) utan att de unga själva vet om det. Men att avfärda den digitala världen som problemfylld och farlig har vi ingenting för. Det är dessutom fel. Därför erbjuder vi föreläsningar för vuxna om hur de kan delta och hjälpa unga i den digitala vardagen. Vad är det för värld de lever i? Vilka plattformar finns det? Vad händer där? Och hur kan du som vuxen vara närvarande och delta utan att förstöra?
Här läggs också fokus på de bakomliggande frågor som kommer upp under den här typen av arbete med unga. Här kan vi även lägga särskilt fokus på hur man pratar med unga om till exempel näthat, källkritik, faktagranskning, mobbning, genusfrågor eller rasism.
När vi pratar med unga om utmaningar och möjligheter online fokuserar vi på konstruktiva metoder för förändring och stärker dem i hur de kan stå upp för det de själva tror på och stötta varandra.
Det handlar om mänskliga rättigheter och var gränserna går för vad som är rätt, både på ett personligt plan men också, vad lagen säger. Hur kan du hitta allierade som tror på samma saker, hur hanterar man dem som trollar eller är aggressiva. Vad kan du göra när du stöter på sexism, rasism, konspirationsteorier och desinformation? Och hur tar du reda på ifall något verkligen stämmer?
I våra föreläsningar och workshops har vi massor av exempel, tips, praktiska övningar och diskussion. Något som också är väldigt uppskattat är när vi pratar om hur de själva kan lära sig att bli en influencer och får idéer och inspiration till hur de kan komma igång och själv börja skapa digitalt content på tex. TikTok och Youtube eller Instagram.
Sedan våren 2016 har Mina Dennert lett det internationella nätverket #iamhere som dagligen deltar i debatten om aktuella politiska frågor på sociala medier över hela Europa. Under dessa år av arbetet med metoder för förändring har Mina utvecklat en stor mängd strategier för digital motståndskraft.
Nu vill hon förmedla hennes omfattande kunskap om hur man motverkar och förebygger desinformation, konspirationsteorier och näthat. I den här föreläsningen eller workshopen delar Mina med sig av sina erfarenheter av hur man kan förebygga och bemöta desinformation, konspirationsteorier och näthat
I föreläsningar och workshops erbjuder Mina Dennert praktiska övningar samt förmedlar verktyg som ger fördjupade mediekunskaper, leder till bättre digitala diskussioner och engagerar till civilkurage. Så här kan din personal, dina medlemmar eller studenter bli stärkta i och lära sig att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter online!
“Vi arrangerade Stockholmia – forskning och förlag ett samtal om civilkurage på Bio Rio i Stockholm. I panelen deltog Mina Dennert med sina erfarenheter från #jagärhär som ett fantastiskt exempel på hur man kan konkretisera civilkurage. #jagärhär’s viktiga arbete och Mina Dennerts varma engagemang kan inte annat än inspirera till handling!”
Ernesto Garzón
Marknadsansvarig, Stockholmia – forskning och förlag
“En föreläsning med #jagärhär blandar kunskap, erfarenhet och känsla så att du går därifrån berörd och med nya insikter och inspiration.
Genom att lyssna på och prata med #jagärhär fick vi nya insikter om var gränser för det demokratiska samtalet på nätet ska dras och hur vi kan dra dem.
Anlita #jagärhär för att få kunskap om näthatet och dess konsekvenser, vad hat och hot på nätet kan göra med människor och hur alla kan bidra till en bättre ton och ett demokratiskt samtal.”
Frida Leander
Presskommunikatör, MALMÖ STAD
“#jagärhär’s föreläsning på Mediagymnasiet i Nacka Strand hjälpte eleverna att se sin egen roll i det vardagliga. Vad de själva kan göra och vad de själva kan bli utsatta för.
Mina drog både historiska och nutida paralleller, där den komplexa kärnan av respekt mot individen gjordes begriplig och till en personlig sak mellan eleverna.
Jag rekommenderar varmt #jagärhär som föreläsare på skolor och gymnasium.”
Ewa Maria Myhrlin
Gymnasielärare, Mediagymnasiet i Nacka
Vi erbjuder föreläsningar och workshops för vuxna och unga vuxna. Vi tar även fram skräddarsydda upplägg formade efter era behov.
Vi medverkar också gärna i panelsamtal. Hör av er på mina.dennert@gmail.com