Hat eller åsikter? – Jag är här
42317
post-template-default,single,single-post,postid-42317,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Hat eller åsikter?

Vi får ibland höra att vi inte går in i kommentarsfält med hat, utan att vi går in i kommentarsfält som är kritiska till de politiska idéer som vi enligt dessa kritiker anses ha. Därför vill vi här bemöta detta och förklara hur #jagärhär fungerar.

Låt oss inleda med att göra det klart att vi inte representerar några partipolitiska idéer eller positionering i samhällsfrågor. Vi talar aldrig om för medlemmarna i vårt nätverk vad de ska tycka och tänka, varje medlem ansvarar för sina egna åsikter. Vi har alltså inga gemensamma åsikter i samhällsfrågor och våra medlemmar kommer från vänster till höger. Det som förenar oss är vårt intresse för sakliga och balanserade, faktabaserade samtal, utan näthat; hets, hot, förtal, rasism, sexism, homofobi, funkfobi och så vidare. Vår utgångspunkt är respekten för de mänskliga rättigheterna.

Hur tänker vi om tonläget?
Vi värnar om det fria ordet och allas rätt till att uttrycka sina åsikter, däremot önskar vi ett bättre samtalsklimat på sociala medier. Verbala aggressioner, raljeringar, nedsättande epitet, sarkasm, personangrepp, attacker, förtal, och liknande, tillhör inte det vi ser som ett bra samtalsklimat. 

På sociala medier är tonen tyvärr ofta rå och hård, vi går in i trådar som uttrycker åsikter på ett aggressivt och osakligt sätt.

Det är lätt hänt på sociala medier att man säger sin mening i affekt och att deltagarna i en tråd triggar varandra vilket gör att det skapas en våg där tonläget hetsas upp och blir allt mer aggressivt.

Vårt syfte är aldrig att ta bort eller förhindra att åsikter uttrycks, utan vårt syfte är att gå in och skriva sakliga, balanserade och nyanserade inlägg och på sådant sätt inspirera till ett lugnare tonläge och sakligare diskussion för att fler ska våga göra sina röster hörda.

Det handlar alltså om hur åsikter uttrycks, det är tonläget vi på sociala medier vill påverka till ett där vi gemensamt bemöter varandra med respekt.

Hur väljs kommentarstrådarna ut?
Det är vårt nätverks medlemmar som tipsar om trådar på Facebook. Vår grupps administratörer kollar tipsen och avgör om det möter våra kriterier. Det måste vara näthat i tråden. Vi går inte in på personliga profiler eller på privata sidor. Sidor där det krävs medlemskap för att kommentera är inget vi tipsar om heller. Det är fritt val för våra medlemmar att gå in i de trådar andra medlemmar tipsar om – allt deltagande, alla aktioner, i vår grupp är frivilligt och görs efter varje medlems egna förutsättningar, intresse, tid och lust.

Vad händer när Jäh-are uttrycker hat?
Tyvärr förekommer det att medlemmar från vårt nätverk uttrycker sig olämpligt. Vi beklagar detta djupt och så fort vi får reda på att en medlem brutit mot vårt syfte, så agerar vi och tar en diskussion med medlemmen, det kan även bli fråga om uteslutning. Detta är något vi ständigt arbetar med. De som inte ställer upp på det som vi arbetar för, ska givetvis inte vara med i vårt nätverk.

Så här fungerar en #jagärhär-aktion:
1. Vi godkänner enbart aktioner som handlar om att man vill att gruppen ska stoppa hatet på nätet
2. Vad det står i artikeln spelar ingen roll. Om kommentarsfälten är hatiska är det en aktion för oss.
3. Alla aktioner behöver länkar till kommentarsfälten. Så se till att dela eller kopiera från fb-sidan med kommentarerna när du delar en aktion med gruppen.
4. Om aktions-startaren själv uttrycker sig nedlåtande raderas aktionen.
5. Medlemmar kommer från alla partier, och därför för vi ingen partipolitik i aktionerna eller i kommentarerna, men självklart får alla uttrycka sina egna politiska åsikter.
6. Vi finns till för att stoppa hatet och går därför enbart in i trådar som redan är hatiska.
7. Vi är inte en åsiktsmobb, utan syftet med gruppen är att fler ska komma till tals och kunna föra goda samtal i en trygg miljö utan hat och hot.
8. Vi går inte in i några privata trådar eller stängda grupper där man måste bli medlem.
9. Vi är inte med där någon hängs ut i så kallade drev. I så fall handlar det om att stötta någon som blir utsatt.
10. Vi gör inga gilla, anmälning eller röstningsaktioner.
11. Om aktionerna inte uppfyller kriterierna kommer de att plockas bort. Vi är måna om att aktionerna ska synas bra och raderar därför de inlägg som inte är direkt kopplat till aktionerna.

av: Raphael Mabo