Att säga ifrån är inte censur! – Jag är här
42336
post-template-default,single,single-post,postid-42336,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Att säga ifrån är inte censur!

Tänk dig att du stiger på bussen, spårvagnen eller tunnelbanan. Någon sitter med smutsiga skor på sätet. Vad gör du då? ”Jag säger till” svarar nog många. Okej, tänk dig att du går in i ett kommentarsfält hos Aftonbladet eller Expressen. Några hånar, hatar eller till och med hotar de andra. Vad gör du då? För oss i #jagärhär är svaret självklart: vi säger till. Det är #jagärhär i ett nötskal: vanligt civilkurage. Enkelt och självklart. Ändå pågår hela tiden försök att kleta fast lögner på #jagärhär.

Senast var det advokaten och EU-parlamentskandidaten Henrik Sundström som påstod att #jagärhär strävar efter att bli EU-kommissionens skvallerbytta för ökad censur. Han hävdar att gruppen vill ”kontrollera vad som får publiceras på sociala medier i Sverige”. Ytterst skulle Sverige stå med ”ett gäng prussiluskor befordrade till privata poliser”, enligt Henrik Sundström. Han använder till och med frasen ”fascistisk polisstat”. Återigen dessa kraftuttryck som man vill ska förknippas med #jagärhär, alltsammans rena påhitt.

Många har säkert läst om EU-kommissionens samarbete med de stora sociala medierna – Facebook, Twitter, Youtube – för att motverka näthat och propaganda. Det behövs. Nyligen såg vi hur en del tog plats på Twitter och Facebook och beklagade att statsministern klarade sig undan en trafikolycka. De ville se honom död. Ärkebiskopen anklagas lögnaktigt för antisemitism. Journalister och föreningsmänniskor drabbas dagligen av näthat och näthån som tynger ned och skrämmer bort.

#jagärhär välkomnar arbetet inom EU även om det såklart är svårt att hitta kloka avvägningar. Hån, hat och hot skadar yttrandefriheten. Att något måste göras begriper även företrädarna för de stora sociala medierna. I förlängningen tjänar de mer pengar på att deras plattformar lockar människor att vara där än att hatet tar en massa plats. Facebook ska vara ”a friendly place” som grundaren Mark Zuckerberg brukar säga. Organisationen dubblerar just nu bemanningen för att övervaka kommentarsfälten. För svenskt vidkommande handlar det om att de sociala medierna måste följa lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Inga konstigheter, alltså. Vi har redan en lag sedan 1990-talet. Problemet är att den inte följs.

Men #jagärhär är inte inblandat i EU-kommissionens arbete. Vi har absolut ingen strävan att bli ”rapportör” åt regeringen eller EU-kommissionen eller någon annan. Det är falska påståenden. Vi fortsätter att säga till när någon har skorna på sätet eller stör på bibblan eller hatar på Facebook.

En del tycker att vi är präktiga prussiluskor, andra att vi är hjältar. Själva ser vi detta som ett normalt medborgerligt ansvarstagande. Kom med du med! Lämna inte näthatets offer i sticket. Lämna inte yttrandefriheten till dem med störst våldskapital och minst skrupler.

av: Mattias Lahti Davidsson