Var källkritisk! – Jag är här
41841
post-template-default,single,single-post,postid-41841,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Var källkritisk!

Var källkritisk!

Det är fritt fram för vem som helst att starta en sida på tex. Facebook och kalla den för nyhetssida. Sidan får sedan av Facebook exakt samma utseende som tex. SVT, Aftonbladet och DN. De kallar det själva för alternativa nyheter men det är egentligen inte nyheter alls utan åsikter eller ren propaganda, i vissa fall är publicerade av organisationer som har som sin enda uppgift att sprida desinformation och få saker att framstå på sätt som inte stämmer. 

Att sortera i informationen som vi läser på nätet kan vara svårt, hur ska man veta att det som står är sant? Det finns hjälpmedel och saker att tänka på för att inte låta sig luras. Vi har samlat några länkar och texter som kommer göra dig bättre rustad nästa gång du möter trollen på nätet.

 

Checklista för källkritik (källa SVT)

Det finns några hållpunkter som kan göra att risken för att falla offer för”fake news” minskar. Här är några:

  1. Rannsaka dig själv. Vad vi bedömer vara sant styrs mycket av våra egna värderingar. Alla lever i en så kallad filterbubbla, där vi matas med information som stämmer överens med vår egen världsbild. Problemet är att vi blir mindre kritiska mot information som vi gillar. Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande ståndpunkt för att undvika att du endast letar efter information som förstärker din nuvarande åsikt
  2. Ta reda på avsändaren. Kan du hitta den ursprungliga källan? Ofta har sajter en ”om”-sida med en presentation av avsändaren. Ta även reda på vem som står bakom domänen. Googla sedan på avsändaren, gärna med flera olika sökverktyg eftersom det du vanligtvis använder påverkas av dina tidigare sökningar. Kontakta innehavaren och fråga vad den står för, i bästa fall får du ett svar. Fråga också vänner och bekanta som du litar på.
  3. Fundera över avsändarens bakomliggande syfte. Hur vill avsändaren förändra dina åsikter och ditt agerande?
  4. Dubbelkolla fakta. Se om andra källor uppger samma sak och om de källorna är verifierade. Annars är nog inte informationen så trovärdig och du bör inte sprida den vidare.
  5. Vem gagnas? Vem tjänar på att du sprider informationen vidare?
  6. Relevans? Hur gammal är informationen, är den fortfarande relevant?
  7. Var skeptisk till enkla lösningar. Tänk på att information som är för bra för att vara sann oftast är det. Var skeptisk till information som erbjuder enkla lösningar på komplexa problem.

 

Viralgranskaren

Viralgranskaren är en avdelning på Metro och har funnits sedan 2014. Projektet belönades med Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare 2014 och har fått utnämningen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning.
Läs artikeln

Viralgranskaren – chrome-tillägget som varnar:
Ladda ner verktyget som varnar för tveksamma nyheter i Chrome här

SVT: Så avgör du om det är Fake-News

Ta reda på avsändaren och dubbelkolla fakta. Så granskar du information källkritiskt för att se om du kan lita på uppgifterna.

– De som erbjuder enkla lösningar ska granskas extra noggrant, säger Fredrik Konnander på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Läs artikeln

SVT: Falska nyheter påverkar synen på fakta

En ny undersökning från mediernas branschorganisation TU visar att åtta av tio svenskar anser att falska nyheter påverkar synen på fakta. Lika många tycker att etablerade medier har ett ansvar att hindra spridandet av falska nyheter.
Läs artikeln

EKURIREN: Så styrs den svenska trollfabriken

De lurar till sig intervjuer med hjälp av fejkade identiteter. Syftet: sprida främlingsfientlighet och hat mot politiker, opinionsbildare, journalister och vanligt folk.

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning går bakom kulisserna hos Granskning Sverige – en av landets ledande främlingsfientliga propagandacentraler.
Läs granskningen

DN: Fejknyheter sprids från trollfabrik i Makedonien

Falska nyheter om Sverige sprids till USA, via en ”trollindustri” i Makedonien. DN visar hur unga män tjänar pengar på att sprida påhittade historier till Trump-sympatisörer på Facebook.
Läs artikeln

DN: This is Fake News

DN shows how a piece of fake news can spread, via the troll industry in Macedonia, to Trump supporters in the US.
Se inslaget