Den ideella föreningen #jagärhär – Jag är här
41926
post-template-default,single,single-post,postid-41926,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Den ideella föreningen #jagärhär

Den ideella föreningen #jagärhär

Facebook-gruppen #jagärhär startades den 13 maj 2016 i ett försök att stoppa näthatet för en nyanserad politisk diskussion och skapa ett inkluderande samhälle utan polarisering. Hoten och hatet tystar stora delar av befolkningen av samma grupper som även sprider sk. falska nyheter (propaganda).

I slutet av 2016 fick vi veta att vi var nominerade till Faktumgalans integrationspris och att det fanns en prissumma. Det var startskottet till tankarna på vad vi mer skulle kunna göra än fb-gruppen. Vi började planera föreläsningar, kampanjer, utbildningar, seminarier, workshops och en mängd opinionsbildande aktiviteter.

Den 27 december 2017 sågs vi som jobbar som admin för fb-gruppen för första gången utanför nätet. Vi satt mest och skrattade åt att alla fanns på riktigt, det var märkligt att träffa några vi kände så väl för första gången. Detta med att vi kom från olika partipolitisk bakgrund allihop i fb-gruppen gällde även oss admin. Vi kom verkligen från vänster till höger.

 

#jagärhär goes VIRAL:

Vid den här tiden hade vi flera tusen medlemsansökningar i veckan. Ett tag var det sånt tryck att vi hade 40 personer som granskade medlemsförfrågningar till fb-gruppen för att försäkra oss om att inga troll kom in i gruppen. Vi var ändå tvungna att avvisa alla som blivit inbjudna av någon, för att vi helt enkelt inte hann med. 

Vi fick även en enorm medieexponering, jag som presstalesperson medverkade i media flera gånger om dagen under hela vintern och våren 2017. Samtidigt började en rad andra typer av texter dyka upp i sk. alternativa media med lögner och smutskastning. De hängde ut oss på bloggar, på Facebook, på twitter och i en mängd olika hatfulla grupper. De första mordhoten började komma. Man uppmanade folk att åka hem till oss och lade ut adress och vilken bil vi kör osv.

De försökte och försöker fortfarande att infiltrera gruppen och sabotera. Den här smutskastningen pågår än idag, men nu är vi vana vid den och vi vet också mer om hur det organiserade hatet arbetar.

 

#jagärhär goes förening:

Hatet och hoten som riktades mot oss gjorde oss än mer målmedvetna och övertygade om hur viktigt vårt arbete var. Vi träffade Facebook i Stockholm och åkte på deras hate-speech konferens i Dublin. Vi träffade representanter från kulturdepartementet på regeringskansliet. Och under resorna till Stockholm passade vi på att träffa och prata med alla som ville ses, om vad vi skulle kunna bli, vad #jagärhär skulle kunna göra mer än gruppen. Och vilken slags organisation vi skulle starta. 

Ideell förening var det alternativ som passade bäst eftersom det i första hand är ideella krafter som driver verksamheten. Och för att vi finns till för att förbättra för andra. För att stärka demokratin och skapa ett inkluderande samhälle utan hat och hot.

Efter snart 3 månader av att diskutera och vända och vrida och prata med en mängd experter på Skattemyndigheten, Länsstyrelsen, Coompanion och inte minst våra vänner som redan drev liknande rörelser, tog vi beslutet att starta en ideell förening med två typer av medlemskap: Medlemmar med rösträtt på årsstämman och stödmedlemmar utan. Det finns helt enkelt alldeles för många som vill sabotera för oss. Vi blev gång på gång varnade för att bli kuppade.

Vi behövde vara 3 personer som startade en ideell förening och till i styrelsen. På vårt första årsmöte valdes Magnus Dennert, jag själv och Görel Envall, som också bor i Göteborg och hade varit admin längst, samt erfarenheterna från HBTQ-frågor till styrelsen. Läs mer om styrelsen här.

 

MER INFO:
Föreningen driver alltså Fb-gruppen #jagärhär och en mängd andra verksamheter som beskrivs på den här sidan. Vi har även startat sidor i en mängd andra europeiska länder, bla. Tyskland, Norge, Finland, UK, Slovakien och Polen. Surfa gärna runt på sidan och läs mer om vad vi sysslar med.

Du hittar policy för medlemskap i Facebookgruppen HÄR.

Föreningen #jagärhär är till för alla som arbetar ideellt i verksamheten och den är öppen för alla som vill vara med. Ladda ner stadgarna här. 

Om du vill engagera dig i föreningen eller om du har frågor, hör av dig till: info@jagarhar.se.

/Mina Dennert, grundare