Möte med det auktoritära – Jag är här
42347
post-template-default,single,single-post,postid-42347,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Möte med det auktoritära

Krav på medeltida straff mot IS. Attacker mot feminister, för kvinnornas skull. Hån mot folkvalda och längtan efter en stark ledare ”för att etablissemanget inte lyssnar”. Går det att begripa de auktoritära paradoxerna? Kanske. Här kommer i alla fall ett hjälpmedel.

Ute i kommentarsfälten på Facebook hamnar man lätt i upp-och-nedvända diskussioner. Mötet med det auktoritära är mättat av paradoxer. Här ett axplock:

  • Lag och ordning engagerar. Islamistisk terror skrämmer. Nästan dagligen ropas efter hårdare straff. Hos alt-medierna och swish-publicisterna är krav på tortyr, stympning och dödsstraff vardagsmat. De auktoritära vill skydda oss från IS, men med IS-metoder.
  • Sexualbrott intar en särställning på dagordningen. Och fastän kvinnor nästan alltid är offren, är det inte ovanligt att högröstade män läxar upp dem om gängvåldtäkternas utbredning och orsaker. #metoo är bara intressant om meningsmotståndare pekas ut. Kvinnor ska skyddas från sin egen feminism.
  • Föraktet mot de folkvalda breder ut sig. Frågan ”vilket alternativ skulle vara bättre?” brukar inte besvaras. Men uppenbarligen finns en längtan efter en upplyst despot, en karlakarl till Ledare som inte lägger fingrarna emellan. Men hur går det ihop med frustrationen över att ”etablissemanget inte lyssnar på folket”?
  • Man älskar fosterlandet och har en svensk flagga som profilbild men välkomnar ryska specialtrupper för att få ordning och reda på gator och torg.

 

Hur ska vi förstå de auktoritära attityderna? Frågan blir oerhört angelägen när paradoxerna omformas till slagord och partiprogram, när mäktiga utländska påhejare anas i kulisserna.

För alla som famlar kan GAL-TAN vara ett användbart komplement till den traditionella höger-vänsterskalan.
GAL-TAN står för Green-Alternative-Libertarian versus Traditional-Authoritarian-Nationalist. I svensk översättning: grön-alternativ-frihetlig respektive traditionalist-auktoritär-nationalist.

Skalan kan kasta ljus över egendomliga samarbeten och allianser. Grupperingar och ideologier som förr skydde varandra som pesten, har nu funnit gemenskap, åtminstone tillfälligt. Till exempel har vissa nationalister förenat sig med auktoritära i att huvudsakligen kritisera och klaga på allt svenskt.

En överraskande vändning är de auktoritära nationalister som förr såg ”ryssen” som det stora hotet, men som nu talar varmt om Putin.
Nyliberaler, som tidigare förordade en avskalad nattväktarstat, kan nu argumentera för att staten ska förbjuda vissa klädval, något som sannolikt skulle fordra nyinrättade tillsynsmyndigheter. Folk som anser att man ska få tycka och säga vad man vill, ställer sig kallsinniga till konfessionsfriheten.

Människor som säger sig hata socialism kräver att bokhandlare ska vara ålagda att sälja vissa böcker och skriker ”DDR” när bokhandlare väljer sitt urval själva.

Kolla länkarna nedan. Med GAL-TAN får det politiska landskapet en intressant ny belysning.

SVTs lättillgängliga film:
https://www.svt.se/…/var-befinner-du-dig-i-politiken

Statsvetaren, väljarforskaren och chefen för Som-institutet Henrik Oscarsson skriver om GAL-TAN och ”den svenska partirymden”:
https://som.gu.se/…/1649032_411-428-henrik-oscarsson.pdf

Sociologen och författaren Göran Dahl skriver om GAL-TAN här:
https://tidningensyre.se/…/en-pluralistisk-och-sekular…/

av: Mattias Lahti Davidsson