#jagärhär bloggar! – Jag är här
42202
post-template-default,single,single-post,postid-42202,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

#jagärhär bloggar!

#jagärhär startade i ett försök att stoppa det hat och den propaganda som spreds och fortfarande sprids i sociala medier och som många misstar för nyheter eller journalistik.

Då, för snart två år sedan, var fake news, algoritmer och filterbubblor fortfarande relativt okända begrepp för den breda allmänheten. Det var (och är) fritt fram för vem som helst att starta en sida på tex. Facebook och kalla den för nyhetssida. Sidan får sedan av Facebook exakt samma utseende som tex. SVT, Aftonbladet och DN. Hatet har fått fäste på sociala medier och hunnit påverka valresultat i flera västerländska demokratier.

Sociala medier är fortfarande en ny företeelse. Vi har bara haft dem i 10 år. Barn och ungdomar är helt flytande på sociala medier. De vet att allt innehåll kan vara mixtrat med och fejkat. De är källkritiska och många gånger har de mycket bättre koll på hur man uttrycker sig än vad vi vuxna har. De lär sig detta lika snabbt som allt annat, vilka sidor som är schyssta och hur man beter sig mot andra. För dem finns inget särskilt nätbeteende som skiljer sig från IRL.

Det är vi som växte upp utan TV, med en TV-kanal som fortfarande skiljer på online och IRL. Eller vi som var barn på 70-talet med Trazan och Banarne, barnprogrammet som fick 100% rating, dvs. ALLA svenska barn tittade på ett av avsnitten. Vi hade två kanaler att välja mellan. Det fanns nyheterna, vår lokala tidning, radion och kvällspressen. Och allt som sades och skrevs gick igenom redaktörer och ansvariga utgivare och om ett misstag ändå hade begåtts så kunde man enkelt skriva eller göra en rättelse följande dag som nådde samma läsare, lyssnare, tittare.

Men så är det inte längre. På gott och på ont. Vi kan nu följa vad som händer i andra länder i realtid, vi kan få förstahandsinformation direkt från källan, vi kan organisera oss och upptäcka och lära oss om hela världen och allt i den finns inom räckhåll. Men det finns även en del begränsningar. Publicistiska och juridiska bland annat. Dessa begränsningar utnyttjas i odemokratiska syften.

Därför står yttrandefriheten i centrum för debatten när vi går in i valåret 2018. Vad är journalistik, vad är nyheter och vad är propaganda? Vad är åsikter, vad är fakta och vad är olaga hot, förtal och hets mot folkgrupp?

Därför har vi också beslutat oss för att dela med oss av våra tankar och erfarenheter och vår expertis om sociala mediers möjligheter och begränsningar här på föreningens hemsida.

#jagärhär arbetar för att fler ska kunna komma till tals och för att behålla samhällsdebatten saklig. Vi vill även sprida vikten av källkritik och faktagranskning. Du kan läsa mer om oss under fliken OM OSS eller PRESS. Engagera dig också gärna mot näthatet i Facebookgruppen vi driver med samma namn: #jagärhär. Där stöttar vi och hjälper varandra för att alla ska orka och våga uttala sig trots det utbredda näthatet. För att alla ska ha samma möjlighet att komma till tals.

av: Mina Dennert