Expert: "Befängt att jämföra våldet i Mexiko med Sverige" – Jag är här
42382
post-template-default,single,single-post,postid-42382,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Expert: “Befängt att jämföra våldet i Mexiko med Sverige”

I höstas spreds bilden att Sveriges gängkriminalitet var i paritet med Mexikos. Expressen hade rubriken ”Våldet i Sverige omfattande – jämförs nu med Mexiko”. Med tanke på det mångåriga knarkkriget i norra Mexiko är det en magstark jämförelse.

Artikeln är del 2 i en serie artiklar där #jäh blickar bakom siffrorna i statistiken:
Del 1: Toppen av isberget (om mörkertal och det vi inte ser)
Del 2: En skärva av verkligheten

En snabb koll på Mexikos mordstatistik visar att de har ca 20 mord per 100 000 invånare (landets myndigheter började föra statistik 1997). Motsvarande siffra för Sverige är ca 1 mord.

Läs mer: Times skriver om mordfrekvensen i Mexiko (på engelska) 

Den som tittade närmare på uppgifterna kunde konstatera att jämförelsen länderna emellan handlade om en enda aspekt av all våldsbrottslighet: antalet detonerade handgranater. Källan var en kriminolog vid Malmö universitet, Manne Gerell, som har räknat till 78 detonerade handgranater i Sverige sedan 2010, varav hälften av fallen inträffade 2016.

”Varför just granatattacker har blivit så vanligt förekommande i Sverige kan Gerell inte svara på. Men antalet attacker har ökat för varje år. Från knappt en handfull per år, till en allt vanligare förekomst.” skrev Expressen.

Läs mer: ”Våldet i Sverige omfattande – jämförs nu med Mexiko” artikel i Expressen

Dessa händelser är naturligtvis förfärande, två människor har dödats, men jämförelsen med Mexiko med sin 20 gånger högre mordfrekvens kändes ändå starkt missvisande. Det tycker även Manne Gerell. I sin blogg ”Kriminologiska funderingar” skriver han att rapporteringen om handgranater bygger på ”en hel del missförstånd”.

Manne Gerell medger att jämförelsen med Mexiko sker på ”skakig grund eftersom det inte finns mycket att jämföra med”. Orsaken är att de flesta länder inte håller räkning på detonerade handgranater. I själva verket är det endast ett annat land som räknat: Mexiko.

Blogginlägget fortsätter: ”Vi har aldrig hävdat att Sverige skulle ha liknande våldsnivåer som Mexiko mer generellt. Inte heller avseende grovt vapenvåld i allmänhet. Varje sådan tanke är helt befängd. Den enda variabel som det möjligen går att jämföra de båda länderna avseende är handgranatsdetonationer, vilket utgör en mycket liten del av våldet i såväl Mexiko som Sverige.”

Manne Gerell sammanfattar:”Sverige är ett internationellt sett mycket fredligt land. Vi har låga våldsnivåer. Däremot har vi ett ökande problem med skjutvapenvåld och handgranater, som inte kan ses i jämförbara länder.”

Läs mer: Manne Gerells blogginlägg: ”Förtydligande om internationell jämförelse av handgranatsdetonationer” 11 september 2017 

Så vad kan man lära sig av det här?

– Tro inte på allt som står i tidningen. Men det är redan känt. Expressen hade visserligen intervjuat en expert, men denne fick inte chansen att förmedla sitt budskap.

– Internationella jämförelser på statistisk grund är alltid extra svåra. Länder räknar olika, kvaliteten kan skilja. Anmälningsbenägenheten kan variera på grund av kulturella och juridiska skillnader. Till exempel är det sannolikt att ett jämställt land har högre andel anmälda våldtäkter än ett patriarkalt kvinnoförtryckande land (se förra blogginlägget).

– Tro inte att säker statistik om en enskild liten aspekt nödvändigtvis säger något om helhetsbilden. Hårda siffror om antalet handgranatssprängningar räcker inte för att fånga hela brottsutvecklingen. En smula i ett mikroskop berättar inte allt om bageriet där brödet bakades.

– Slutsatser dragna utifrån små numerärer bör betraktas med extra stor skepsis. En härdsmälta på ett kärnkraftverk är ingen trend. Den nuvarande handgranatsepidemin förklaras av Polisen som att ”några tongivande kriminella gäng har börjat använda dem och andra har följt efter. Kombination med att tillgången är stor och priset lågt gör att det också blivit enkelt.” (Dagens Nyheter). Bruket kan mycket väl vara ett minne blott om fem år.

– Den som vill få sin redan befästa verklighetsbild stärkt, kan ofta använda den här typen av partikulär statistik. I vissa kretsar har bilden av Sverige som ett land lika farligt som Mexiko etsat sig fast.

– Statistik ger oss skärvor av tillvaron. Verklighetens sanna natur är mer undflyende. Men det som gör statistiken bedräglig är att siffrorna ger sken av exakthet.

av: Mattias Lahti Davidsson