Domstolarna straffar uppmaningar till mord – Jag är här
42529
post-template-default,single,single-post,postid-42529,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Domstolarna straffar uppmaningar till mord

Vissa tror att det är småsaker som klassas som hets mot folkgrupp. Andra påstår att det är saklig kritik och åsikter som tystas. #jagärhär-bloggen kollade de aktuella rättsfallen från sju tingsrätter. Det är inga sakliga resonemang som fälls, flera domar gäller rena uppmaningar till mord.

Hets mot folkgrupp finns överallt. Sedan årsskiftet har våra tingsrätter prövat och fällt Hitlerhälsningar på idrottsevenemang, islamofobiskt klotter på offentliga toaletter och hakkors målade på en hund! En konstnär som sedan länge ägnar sig åt hatisk förföljelse av judar och afrosvenskar med bombattrapper och bilder på lynchningar har ännu en gång straffats. Dessutom har nya brott blivit begångna där det återstår att se om någon skyldig kan komma att hållas ansvarig. Malmöpolisen har fått in anmälningar om judehatiska ramsor utropade under en demonstration mot Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Hakkorsflaggor hissade i smyg på natten har blivit polissak i Stockholm.

Parallellt med det som händer på gator och torg har brottet flyttat in på Internet, konstaterar Åklagarmyndigheten i en rättspromemoria. För att det ska vara hets mot folkgrupp måste det ha skett en spridning till fler än bara ett fåtal. Personerna måste inte faktiskt ha läst meddelandet, det räcker med att de haft möjlighet. I sociala medier där vem som helst kan nå tusentals är kravet enkelt uppfyllt.

Ett annat krav är att hetsandet är uppsåtligt. Ett tredje är att ”uttalandet klart överskrider gränsen för vad som utgör saklig kritik eller en vederhäftig diskussion” skriver Åklagarmyndigheten.

Som nämndes i förra blogginlägget är lagen om hets mot folkgrupp utsatt för angrepp. Målet med lagen om hets mot folkgrupp är ”att censurera, straffa, skrämma, passivisera och tysta dig – så att makthavarna kan göra vad de vill” skriver pseudonymen Emma Reins på Katerina Magasin den 22 mars. Inget mindre än politiskt motiverat åsiktsförtryck, alltså! På Ledarsidorna.se den 14 mars skriver Erik van der Heeg att han har intrycket att det främst är ”kvinnor i pensionsåldern med ringa internetvana” som döms för hets mot folkgrupp och att brotten som hamnar i domstol ”inte till ringa grad präglas av något som närmast liknar rena småaktigheter”. Jag förvånades av ”Emma Reins” och Erik van der Heegs påståenden och bestämde mig för att kolla saken. Därför vände jag mig till sju slumpvisa tingsrätter och bad om alla domar gällande hets mot folkgrupp som meddelats sedan årsskiftet. Ingen vetenskaplig undersökning alltså, bara en dubbelkoll vad det är för slags meddelanden som fälls. Mitt fokus har varit inlägg på Facebook. Jag samlade dessutom ihop vad som har skrivits på temat i dagspressen den senaste tiden.

Här följer ett urval inlägg som i närtid fällts som hets mot folkgrupp:

**”Ut med fanskapet. Vad har hon att säga till om, Ut med svartråttan där hon kommer ifrån apornas planet.” Gällande en mörkhyad politiker.

**”Smala djävla somalier med ett iq runt 43 saken är biff slå ihjäl allihop”.

**”Döda dom där jävla aporna. Förbannade äckliga parasiter allihopa, går inte att säga nå annat” gällande asylsökande ungdomar på ett HVB-hem.

**”Sverige, Sverige bidragsland klart inte muslimska kvinnor vill jobba. börjar likna saudiarabien för fan ut djuren”.

**”Sätt in insatsstyrkan med rätt att skjuta allt som ser arabiskt ut”.

**”Vilka tror dessa inavlade kamelryttare att de är? Polisen måste börja använda sina batonger och banka in vett i skallen på dem.”

**”Om varje svensk tog en kniv och högg ihjäl en muslim var skulle det snart inte finnas några muslimer kvar i Svea”.

**”Allvarligt talats… Somalier är europas svar på romer…oärliga, empatilösa, lata IQ-befriade lävla slemsäckar ! Doh har ta mig fan inte här å göra öht!!”

**”Så länge Europa släpper in halvapor från världens mest primitiva länder där barn och kvinnor betraktas som boskap kommer dessa perversa brott att fortgå och öka.”

**”Ett sätt att mäta kan vara hur folk behandlar barn, sjuk, rörelsehindrade och andra svaga grupper och då hamnar muslimer längst ner på skalan.”

Meddelandena har alltså spridits på Facebook, i de flesta fall i grupper eller alt-mediers kommentarsfält som har tiotusentals följare.

Som synes förekommer uppmaningar till mord men knappast några ”småaktigheter” och inte heller ”saklig kritik eller en vederhäftig diskussion”. Alla de dömda som jag funnit i min begränsade undersökning är män. Majoriteten är i yrkesför ålder. Som om det skulle ha någon som helst betydelse, även hets från en pensionerad kvinna kan vara farlig.

Flertalet av de dömda har erkänt brott. Någon erkänner att det är han som skrivit men förnekar att det skulle vara brottsligt. En 69-åring erkänner i polisförhör, med förklaringen att han hade druckit. I tingsrätten skyller han i stället på en kompis som påstås ha tillgång till lösenord. Mannen, som skrivit många inlägg, blir inte trodd och får villkorlig dom och 70 dagsböter.

Alla dömda har sluppit undan fängelse trots att det ingår i straffskalan. En vanlig dom är dagsböter och villkorlig dom. Det betyder att om den dömde begår nya brott under en tvåårsperiod kan tingsrätten upphäva den villkorliga domen och ersätta den med ett annat och gemensamt straff för all brottslighet.

Inläggen bedöms vart och ett för sig. I en av domarna finns sex åtalspunkter, alla gäller inlägg i Facebookgruppen Stå upp för Sverige. Tingsrätten finner att fem av inläggen är hets mot folkgrupp. Det sjätte, där den tilltalade, en 62-årig man, skriver ”Ge busschauffören en elpistol och sätt in endast en beväpnad “bussvärd” med “fel” hudfärg, dvs vit, så att slöddret lär sig respektera det vita majoritetssamhället”, anses alltför tvetydigt och frias. Tvetydigheten handlar om ifall 62-åringen avsåg alla somalier eller, som han själv hävdar, bara några få som varit stökiga i Borlänges kollektivtrafik.

I det större sammanhanget, i kommentarsfälten, är alla dessa inlägg inga enstaka avarter. Det vet vi i #jagärhär bara alltför väl. Flera av de dömda har skrivit många inlägg på flera platser. Inläggen har publicerats i kommentarsfält där det ofta finns hundratals ytterligare som är minst lika hetsande. Alt-medierna och hatgrupperna skapar helt enkelt ett klimat som uppmuntrar till mordhot och hets mot folkgrupp. Mer om det i kommande inlägg.

Av: Mattias Lahti Davidsson