Detta är #jagärhär – Jag är här
42377
post-template-default,single,single-post,postid-42377,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Detta är #jagärhär

På grund utav att vi arbetar med det demokratiska problemet med desinformation och propaganda sprids en stor mängd felaktiga påståenden om #jagärhär. Några är missförstånd, men de flesta medvetna lögner. Det sprids även falska dumpar eller dumpar med falska påståenden om vad som pågår i gruppen. Vi har sammanställt en lista som svar på några av de vanligaste felaktigheterna. Att gruppen är stängd främjar tyvärr att sånt här sprids. Därför är det extra viktigt att alla vi som är med kan berätta om vad som stämmer och ej. Dela gärna den här artikeln nästa gång du stöter på någon som inte förstått hur vi arbetar.

1. #JAGÄRHÄR arbetar för ett inkluderande samhälle. Vår METOD är det goda samtalet. Vi vill ändra karaktären på diskussionsklimatet i sociala media. Motverka hat, hot och hån och istället främja sakliga, respektfulla samtal, för att fler på det viset ska våga ta plats och säga sin mening utan rädsla. Detta för att värna yttrandefriheten och demokratin. Alla ska ha samma möjlighet att komma till tals.

2.Vad är (nät)hat: Olaga hot, trakasserier, förtal, kränkningar, hets mot folkgrupp. Brottsliga handlingar där motivet kan härledas till hat eller fördomar mot en identifierbar grupp som bottnar i bristande respekt för mänskliga rättigheter och människors lika värde. Grupper brukar i det här sammanhanget definieras utifrån sin etnicitet, nationalitet, ras, religion eller sexuella läggning, funktionsvariation, kön eller könsidentitet.
Personer som själva sysslar med hat kan inte vara med i #jagärhär.

3. Alla ÅSIKTER är välkomna i facebookgruppen #jagärhär. Vi finns där det uppstår hat i kommentarsfält på sociala medier. Alla medlemmar har olika politiska åsikter och partipolitisk hemvist. Vi går alltså INTE in i tråden för att och stödja vissa åsikter eller politiska förslag.
Vi arbetar enbart i kommentarsfält som är hatiska och skriver där sakligt om det som artikeln eller inlägget handlar om. Vi hjälper även varandra till källor med faktagranskad information. Det är medlemmarna i facebookgruppen som tipsar om var det uppstår hat.

4. Facebookgruppen #jagärhär är stängd. När en facebookgrupp har fler än 5000 medlemmar är det inte längre möjligt att göra gruppen öppen. Det är något vi beklagar främst för att det gör det möjligt att sprida falska rykten och falska dumpar från påstådda diskussioner och inlägg i gruppen. Det är dock öppet för alla som vill att gå med i gruppen, det enda kravet är att du själv inte sysslar med näthat.

5. Vi massanmäler INTE några inlägg, grupper, sidor eller profiler på sociala medier. Vi hör inte heller av oss till arbetsgivare eller uppdragsgivare. Vi arbetar ENBART i hatfulla kommentarsfält och är för en levande debatt där fler åsikter får komma fram och fler röster får komma till tals. Vi är inte på nätet för att tysta eller rätta utan för att de som blivit tystade och hotade ska våga och orka säga vad DE tycker.

6. Den som har haft #jagärhär i sitt kommentarsfält har inte modererat sitt kommentarsfält utan lämnat hat bland kommentarerna. De allra flesta blir glada för att vi hjälper till. Vi går enbart in om kommentarsfältet är hatiskt (se ovan vad som är hat). Vi går som regel inte in i stängda grupper eller på privata sidor. Vi medverkar inte heller i några drev, såvida det inte är för att stötta den som blir utsatt.

7. #jagärhär kan inte ta ansvar för vad medlemmarna i facebookgruppen sysslar med på sin fritid, på sitt arbete eller utanför gruppens gemensamma aktioner. Vi kan och ska enbart lägga oss i vad de sysslar med i de trådar som medlemmarna länkar till i facebookgruppen. Dessa trådar modereras av 2 moderatorer som hör av sig till medlemmar som inte gör det som gruppen lovar; diskutera sakligt utan näthat. En medlem som missköter detta kan bli utesluten.

8. Vi har några få regler i facebookgruppen #jagärhär. En medlem kan utesluten om den bryter mot någon eller några av dessa:
– Du agerar illa i kommentarsfält (externa eller interna) och använder dig av hatiskt, hånfullt eller hotfullt språkbruk.
– Du delar och sprider hat, rasism, sexism, homofobi etc.
– Du motarbetar aktivt #jagärhär, baktalar och hånar gruppen etc.
– Du bråkar, klagar och attackerar andra i interna kommentarsfält på gruppsidan eller på pm.

9. Vi vill föregå med gott exempel och ha välmodererade trådar inne i facebookgruppen #jagärhär. Därför tar vi bort inlägg och diskussioner som inte hör hemma i gruppen, och stänger trådarna när en moderator inte är på plats, till exempel på natten.
Vi vill dock inte att gruppens alla kommentarsfält ständigt ska vara stängda, alltså håller vi dagsaktuella trådar öppna. Det kan därför hända att någon skriver något i gruppen som hinner dumpas och spridas innan en moderator hinner ta bort det.

10. Facebookgruppen #jagärhär drivs i dagsläget av en ideell förening med ca 30 medlemmar (dag). Medlem i föreningen kan den bli som arbetar ideellt i föreningen. Vi söker ständigt efter nya moderatorer i facebookgruppen #jagärhär och det står fritt fram för alla som är med i gruppen att börja engagera sig i föreningen.

11. Föreningens stadgar är utformade så att enbart den som arbetar ideellt i föreningen kan bli medlem. Det är för att skydda föreningen då vi medlemmar inte träffas IRL. Det är alltså för att föreningen inte ska bli kuppad.
Det finns gott om såna som inte tycker att vi ska finnas, som vill sprida propaganda och näthat i fred. Det finns även nazister och rasister som vill stänga ner oss. Vi blir ständigt dödshotade, uthängda, trakasserade och utsatta för sabotage. Vi har därför i samråd med flera professionella rådgivare kommit fram till att stadgarna ska vara utformade på detta sätt.
Det är för att samarbetspartners och finansiärer ska kunna känna sig helt säkra på att de verkligen kommer att samarbeta med den förening de väljer att stötta och inte våra antagonister.

12. Alla medlemmar i föreningen har arbetat eller arbetar ideellt i föreningen.
Vi har en anställd, grundare och ordförande för föreningen Mina Dennert.
Mina är anställd för att föreläsa. För att sköta intern och extern kommunikation, samt press. För att sköta samarbeten och kampanjer. För att ha publicistiskt ansvar för grupp, blogg, hemsida, och våra andra sidor på sociala medier. För att sköta finansiering och administration.
Mina fakturerar samtliga uppdrag genom föreningen. Arvodena vi tar för våra föreläsningar följer författarförbundets riktlinjer.
Mina arbetar också ideellt i föreningen som alla andra medlemmar gör eller har gjort. 

13. Mina Dennert föreläser även fortsatt privat. Hon finns även som föreläsare hos talarförmedlingar. Kontakt har då tagits privat och inte genom föreningens mejl. Och det har framgått i tal eller i skrift inför uppdraget att man vill anlita Mina privat. I dessa fall har Mina föreläst på ledig tid, kvällar, helger eller semestern.

14. #jagärhär’s finansiering kommer från en auktion med fotografier av rockbandet Kent, prispengar, arvoden från föreläsningar samt privata donationer. Vi finansieras alltså INTE av stat eller skattemedel.

15. Det finns ingen koppling mellan SVT och #jagärhär. Vi har dock en stor mängd medlemmar i både föreningen och facebookgruppen som är journalister, eftersom det här är en viktig fråga för många journalister. Det är en yrkesgrupp som ofta blir utsatt för hot och hat och som ofta intresserar sig för publicistiska frågor samt diskussionen om fakta och nyheter vs. alternativa fakta och propaganda.